2012. szeptember 25., kedd

Hanyatló virtuális gazdálkodás

Néhány évvel ezelőtt még átalakulni látszott az egész játékipar a zynga végtelenül egyszerű közösségi oldalas játék alkalmazásaival. A cég növekedése gyors volt és váratlan. A kezdeti sikerek után most azonban csak stagnál a játékostábor, a befektetők menekülnek, riválisok plagizálással perelnek és a részvények pedig game over felé haladnak. Mi történt a Farmville tulajdonosával?

Könnyen jött siker

2007-ben alapította Marc Pincus a céget. Az egykori bankár hamar felismerte, hogy a facebook lehet a jövő játékplatformja. Roppant egyszerű könnyű sikerélményt okozó játékmenet elemeit hivatkozás nélkül kölcsönvette másoktól, majd ezt az egészet leöntötte cukormázzal. Cuki grafikával tálalta a facebook felhasználóknak, elárasztotta a játékalkalmazásaival a közösségi teret.

Farmville, Mafia Wars, Texas Holdem Poker hamar elterjedtek és népszerűvé váltak. Sok milliós játékos táborra tettek szert. Az alapjáték ingyenesek, bármilyen gépen elfutnak és reklám csak burkoltan található bennük. Játékmenet mindig könnyű, egyszerű, napi pár perc elég, hogy tovább haladjunk, ezt akár munkaidőben, vagy diákoknak órán észrevétlenül el lehet végezni. De a legnagyobb fegyver, az olcsón vásárolható kis segítségek a játékban. Itt ilyenekre kell gondolni, hogy magától learat az aranytraktor, átfesthetem a disznóólam. Ezek az olcsó előnyök ilyen számú felhasználónál elég nagy kupac pénzt jelent.

A cég politikája a konkurencia figyelésen alapult. Régi kirúgott alkalmazottak állítása szerint. utasításba kapták, ne töltsék az időt saját ötletek megvalósításával. Csupán a versenytársak játékainak lemásolásával és újraszínezésével gyorsan jelenjenek meg a felhasználók előtt. Ez működött is, mert a játékosaik számánál gyorsabban csak a cég mérete gyarapodott.

A cég óriásivá vált. Hatalmasabbá, mint bármelyik hagyományos játékfejlesztő vagy kiadó cég. Profi módon végezte a zynga a profit halmozást is. A profithányad a nyilvános üzleti eredmény szerint 47% volt. Ez azt jelenti, hogy megtermelt 100 dollárból 47 dollár maradt tisztán a zsebükben. Ilyen hírhedt árréssel még az Apple sem képes dolgozni, ők mindössze 30%-ot képesek kipréselni vásárlóikból. De olyan, luxusmárkák, mint a Chanel vagy a Hermés sem képes 40%-ot elérni. Ez köszönhető annak, hogy a zynga gyakorlatilag előállítási költség nélkül tud dolgozni, a fenntartási költségeket pedig áthárítja a facebookra. Aki ezt örömmel átvállalja hisz 10-15%-ot kaszál ő is a jutalékokból.

Nem szokta a szántást...

Történt azonban hogy míg a facebook felhasználóinak száma négyszeresére emelkedett, addig a zynga játékos tábora csak stagnált. Ez elég sok még mindig, de nem sok jót sejtet, mert az új felhasználók a fejlődő országokból nem hajlandók majd egy dollárért ilyen olyan kiegészítőket venni a virtuális kertjükben. Vélhetően van gazolni valójuk a valóságban is.

Zynga válasza a változó világra az volt, hogy győztes csapaton ne változtass. Nem csinált semmit, erőltette a jól megszokott, lemásolom, gyorsan a felhasználók képébe tolom dolgot. Nem csak a létszámfölényükkel söpörték el a konkurenciát, hanem a pénzbeli fölényükkel kilóra megvettek jó néhány ígéretes vetélytársat. Volt néhány rosszul sikerült befektetésük a Draw something egyszerűen kiment e divatból mire az átutalás gombot lenyomta a zynga.

Egyenesen a szakadékba rohant bele a zynga azzal, hogy tőzsdére citálta a portékáját. Ott már nem lehetett a szokásos parasztvakításokat csinálni, amit a befektetőik megettek a pénzügyi mutatóik felturbózásával, a nyilvános tőzsdei világon nem válik be. Ígértek mindent, amiből aztán semmi nem lett. Saját közösségi oldaltól, 3D Farmville 2-n át a saját játékkiadóig széles volt a paletta.

Azért az egykori bankár Pincus úr sem hülye ember, szépen elkezdte kiszivattyúzni a lóvét a cégből, de elég látványosra sikeredett. A facebook tőzsdére menetele sem használt a zynga árfolyamnak.

Léket kap az eke

A pénz kimentés olyannyira látványos volt, hogy azon nyomban vizsgálatot indítottak a zynga ellen illegális bennfentes kereskedés gyanúja miatt. Megérezve a zynga megingását a konkurencia is nekiesett, hogy benyújtsa a régóta esedékes számlát. Ezen tételes listán szerepelt, mit lopott tőlük a zynga. Szakértők szerint az EA nyerő a perben.

A helyzet nem túl rózsás. A per bukóra áll, ha ez így lesz, az ellehetetleníti a főtevékenységét. Rossz kilátásokkal kecsegtet a tőzsdefelügyelet vizsgálata. Zyngának lehet, hogy annyi, addig is amíg kiderül arassuk le a munkájuk gyümölcsét a virtuális farmunkon.

Forrás:
Index: "Kipukkad a Farmville-lufi" (2012.08.13.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése